Jul och första ultra i Chile

img_0842

Den här julen firade vi på andra sidan jordklotet, hos svärfamiljen i Chile. Det här var min tredje chilenska jul och min femte varma jul. På något sätt vänjer man sig vid att det är 30 grader varmt på julafton, men trots det saknade jag faktiskt den finska julen i år och sörjde lite över att julafton som dag i sig själv inte är något speciellt förrän sent på kvällen, då man äter tillsammans och delar ut julklapparna (helst efter tolvslaget).

För första gången sedan vi flyttade till Finland i maj 2015 fick vi tillbringa ordentligt med tid med familjen där borta (vår fyradagars snabbvisit i augusti kan knappt räknas). Kära återseenden, med andra ord! Vi berättade förstås våra glada nyheter om den första Ortizen som kommer att bli finländare och för mig var det fint att se reaktionerna. Vänner som blev tårögda, många expressiva utrop, el Chilenos brorsbarn som varje morgon och kväll drog upp min tröja, pussade mig på magen och pratade med sin blivande kusin. Det är något av det jag uppskattar mest med kulturen där, att man öppet och starkt uttrycker sina positiva känslor.

img_0294

Vi beslöt oss för att göra en ultraundersökning där, privat alltså. Hade precis gått in i vecka 11 då vi fick se att allt såg bra ut, och höra ett starkt och snabbt hjärtljud. Vi fick bilder i 3D (får man det här också?) på vår 3-centimetring och vi blev rörda över hur mycket vår lilla skatt redan ser ut som en bebis. Vilket mirakel att det som inte ens existerade för några månader sedan håller på att växa till sig och bli en individ med en helt egen personlighet och identitet.

Nu känns det definitivt mer verkligt att det bor någon inuti mig, att det finns två hjärtan i min kropp. Och även om jag genast då jag visste att jag var gravid beslöt mig för att inte oroa mig för graviditeten och bebisen, kände jag att någonting inom mig lättade efter att ha fått se att hen lever och mår bra. Nu kan jag mer njuta av mitt välsignade tillstånd!

2 thoughts on “Jul och första ultra i Chile

  1. Själv firade jag min allra första jul utomlands och det var lite bisarrt, men egentligen ganska kul ändå. Vill ändå försöka ta igen det nästa år genom att fira en riktigt ordentlig jul hemma, får se 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *