Vilse i babytillbehörsdjungeln

Av rätt självklara orsaker har jag aldrig tidigare behövt fundera på babysaker. Tillbehör, vagnar med alla dess tillhörande funktioner och finesser, bilstolar, salvor, skötbord, babygym, kläder i olika storlekar etc. När jag fick veta att jag var gravid sprang jag inte direkt till närmaste klädaffär och köpte ett set med kläder för nyfödda, utan jag har från början haft en rätt avslappnad attityd och tänkt att allt nog kommer att ordna sig tids nog.

I Chile efter det första ultrat shoppade vi ändå med svärmor och valde ut de allra första pyjamasarna och bodysarna i rätt neutrala färger. Jag blev riktigt störd på att det i alla butiker fanns tydligt avgränsade avdelningar med stor text ovanför: ”para niñas”  (jätterosa kläder med spetsar och volanger) eller ”para niños” (jätteblåa kläder med maskiner och rymdskepp). Nåväl, efter att ha tittat omkring en stund nappade vi åt oss kläder från pojkavdelningen, även om de enligt mitt tycke passar hur bra som helst åt både flickor och pojkar. Två av pyjamasarna fick senare omdömet ”men det där är ju pojkkläder!”, men jag hävdar att även om det blir en flicka kan hon alldeles fint få sova i en val- eller lejonpyjamas. Djur är i min värld inte automatiskt reserverade för pojkar.

I veckan slog det mig att det så småningom kan vara bra att börja fundera på det viktigaste sakerna att införskaffa. För att kunna planera budgeten lite grann och inte plötsligt en månad innan bebisen anländer vara tvungna att punga ut med en hel massa eurosar. I dag brunchade vi hos våra vänner som i oktober blivit föräldrar till en alldeles älskvärd lintott och fick också en liten demonstration av deras vagn och sådant som kan vara bra att överväga vid införskaffandet. Nu har jag för första gången ett litet hum om vad vi kommer att behöva för att vagnen ska passa det omständliga klimat som är vårt.

I dag började jag så att författa min första inköpslista för vår Hoppetossa. Och här behöver jag lite hjälp och rullar över bollen till er. Berätta allt jag behöver veta om babymojänger! Vilka saker orsakar att man näst intill dör om man inte har genast då bebisen kommer? Vad är sådant som bara är reklamtrick och man helt och hållet klarar sig utan? Vad fungerar bra att köpa begagnat och vad lönar det sig att köpa nytt? Vilka saker är bra att budgetera långt på förhand? Och hur mycket kläder behöver man ha av varje storlek? Och oroa er inte, det är klart att jag tar reda på de här sakerna också utan er hjälp, men tänker att det kan finnas många bra åsikter där ute i bloggosfären! Tack på förhand!

9 thoughts on “Vilse i babytillbehörsdjungeln

 1. Vilken rolig grej att svara på!

  Det är väldigt olika vad man tycker behövs, men viktigast här med erfarenhet är bärsjal eller sele, en smidig barnvagn, bilstol, babynest. Babyfiltar och sovpåsar är bra, och ett säkert skötbord. En badbalja behövs kanske också, men de första veckorna ryms babyn i handfatet och bada, så det är inte bråttom med baljan.

  Spjälsäng har vi inte använt de första månaderna så den behöver man kanske inte ha så bråttom med. Babynest om man vill samsova eller så nån litet korg eller vagga åt babyn att sova i.

  Vi har haft babysar som spyttat massor, så jag skulle nog rekommender uppemot 15 bodyn och byxor i varje storlek då man kan vara tvungen att byta flera gånger per dag. Babykläder hittas lätt på loppis.

  Och som fortsättning på spyttemat, så trasor! Det kan gå massor med trasor att torka spytt med. Tror det var det enda vi sprang och panikköpte. Å andra sidan spyttar en del bebisar nästan inte alls.

  Viktigast att köpa nytt eller åtminstone i mycket gott begagnat skick är nog bilbarnstolen. En nyare stol är säkrare helt enkelt.

  Sånt man kan vänta med är nog salvor, tuttar, tuttflaskor och dylikt.

  Så finns många grejer man behöver i mammalådan, basgrejer för vård av babyn kommer ju med där. 🙂

  1. Tack för ditt svar! Badbalja och bärsjal fattades helt från min lista, hade inte kommit ihåg det, haha. Just därför är det bra att få svar av andra! Och ja, börjar luta mot att köpa en ny bilstol på grund av säkerheten som du säger. Många andra saker går att spara in genom att handla på loppis. 🙂

 2. Vagn och babyskydd är måsten tycker jag. Och lite kläder i olika storlekar förstås. Vår tjej växte inte direkt ur storlek 56 och 62 så de använde vi nog ett par månader och av de större upp till fyra månader om jag minns rätt (men där är det väldigt individuellt hur fort de växer och förstås var utgångsläget är, en 2,5 kilos bebis eller en närmare 5 kilos bebis). Men vi har köpt mycket begagnat och har ändå varit väldigt nöjd! Så på det sättet kan man nog spara rejäla slantar. Vagnen är systerns gamla, en Crescent classic med stora lufthjul och handtaget som man får svängt åt båda hållen. Super praktiskt då man är ute och går så behöver man inte greja med att lyfta korgen. Vi bor ju ute på landet med grusvägar så för oss har det varit bra med stora fasta hjul, men vill man har en ”stadsvagn” så är svängbar hjul kanske att föredra. Det är helt hur mycket du vill gå på stan med den eller om du har den som promenadvagn och att sova i under dagen. En liggdel till vagnen är ett måste tycker jag, fastän det numera finns dessa adaptrar så man får fast bilstolen i vagnen så är liggdelen nog mycket bättre för barnet att sova i, och jag har inte saknat att få fast bilstolen i vagnen. (Men det är bara min åsikt) först senare efter att tjejen blev halvår (åtta månader tilome?) så skaffade vi en mindre vagn som man lättare kan ta med till stan och fungerar mera som sittvagn (också begagnad). andra måsten är nog ett ställe ni kan använda som skötord. Vi har ovanpå tvättmaskinen så då har vi nära till vattenkran och har blöjbytestillbehörigheter nära ? jag sydde ett babynest och det blev använt jättemycket, både i soffan, på bänken i köket, i sängen och var vi nu lade ner henne för att sova första tiden, babygym och leksaker hinner man nog skaffa senare men något mjukisdjur är ju alltid gulligt att ha att sova med ? förlåt nu blev det lite långt (och kanske lite flummigt) men du frågade ju??

  1. Tack för ditt svar! Det blev inte alls för långt eller flummigt, det var just såna här synpunkter jag var ute efter! 🙂

   Hoppas på att bli lite sy-ig av mej så jag också kan fixa babybest, annars får jag köpa mej ett sånt, har hört så mycket bra om dem! Och ja, det är ju jättesvårt att köpa de minsta storlekarna då man inte har en aning om hur stor ens bebis är! Får vänta med att köpa kläder ett tag ännu, tror jag.

 3. Sitter helt i samma båt! Jätte svårt att veta vad man behöver? Dock har vi konstaterat att vi köper så mycket som möjligt på loppis/blocket, typ säng och vagn! Vad kan vi att? Jo typ babynest, täcke…Blöjbytstäcke, sånt vi tar med oss på fiket typ ? vad kan vi ärva/låna? Men de e en djungel! När har ni bf?

  1. Det är en sån djungel! Jag tror vi också ska försöka fixa det mesta på loppis eller i andra hand av familj och vänner. Vagnen är jag jätteosäker på, eftersom jag vill vara hundra på att den är i gott skick innan jag köper den begagnad. Och om man sen vill ha massor med barn kanske det lönar sig att direkt investera i en ny som är precis som man vill ha den?! Vi får se hur det blir, haha.

   Vi har bf 27 juli, så några veckor efter er eller hur? 🙂

   1. Ja, precis! Tänker att vagnen vill man ju ska hålla ett tag liksom! Oki 27 juli, men ni har vart på ultra redan ändå? De e säkert annorlunda i Sverige! Vi ska på första nu i v. 20… Spännande! ?

    1. Jo, första ultran har vi varit på och andra ska vi på sen i vecka 20! Visste inte att det var annorlunda där! Lycka till 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *