I väntan på en flerspråkig bebis

Det är lördagmorgon och jag vaknar 7:30 och kan inte somna om. Det enda jag tänker på är att jag måste börja planera för barnet! I praktiken är det ännu 6 månader kvar tills vi blir tre, men i mina tankar är det allt mindre oss två det handlar om och vår lilla skatt börjar få allt mer plats i vårt liv. Hen har till och med börjat ta upp lite fysisk plats, eftersom vi redan har några lådor med kläder, nallar, böcker och andra tillbehör som vi fått, lånat eller köpt.

Det känns lite fånigt så här när jag skriver ner det, att vi börjat så här länge på förhand, men jag tror att det är en rätt lång process att gå från att bara behöva tänka på sig själv och sin partner till att bli ansvarig för ett helt nytt av oss beroende liv. Jag vill göra det jag kan för att ta det stegvis, så att det inte blir några stressiga månader innan barnet kommer. Dessutom tror jag att det hänger på oss hurudan uppväxt det här livet får, vad barnet lär sig att är okej och vad som inte är okej. Det är vårt sätt att vara som kommer att prägla barnet väldigt mycket till en början och som sedan kommer att lämna spår i hen under resten av livet. Jag litar inte på att allt bara kommer automatiskt ur mig när det så väl är dags, utan jag tror det är bra med förberedelser på olika plan.

Pedagogik är mitt huvudämne och något jag alltid lite omedvetet varit intresserad av. Språk är en annan stor passion och något jag alltid vetat att jag älskat. Och nu ska vi alltså få ett barn vi önskar att blir flytande på minst två språk, svenska och spanska. Det ideala för mig vore att barnet skulle bli flytande på fyra språk från rätt tidig ålder. Det känns inte så ouppnåeligt i Finland; att lära sig de båda inhemska och engelska som barn.

Men jag tror inte att flerspråkighet och uppfostran händer av sig själv. Därav min insikt imorse. Vi behöver planera! Jag får gå bananas och kombinera två av de saker som jag älskar – pedagogik och språk. Hurra!

Är du flerspråkig eller har du flerspråkiga barn? Jag är mottaglig som en svamp för alla tips och tricks!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *